vola.ro
Health and Love

Tu știi ce conține pateul vegetal? Otrava pe care o mănânci fără să știi

aprilie 6, 2016
Divisima

Dacă până acum erai un mare fan al pateului vegetal, considerându-l unul dintre cele mai sănătoase alimente de pe piață, este momentul să îți reconsideri alegerea! un studiu efectuat recent de Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și promovarea Programelor Strategice din România (InfoCons) arată ca pateul vegetal nu este nici pe departe atât de sănătos precum îl prezintă producătorii. 

Studiul a fost efectuat în perioada 17-24 martie, pe mai multe sortimente de pateu vegetal, de la mai mulți producători, iar concluziile lui nu sunt tocmai din cele mai îmbucurătoare. Pentru început, informațiile nutriționale prezentate pe etichete prezintă o variație a valorii energetice, care sunt de 167.3 kcal/100 grame de produs până la 286kcal/100 grame. Același lucru se întâmplă  și cu conținutul de grăsimi, cuprins între 13.8 g/100 grame de produs și 28.1 g/100 grame de produs.

Legat de conținutul de zaharuri, pe etichetele a 75% dintre produse este menționat conținutul, iar acesta variază între 0.1 g/100 grame de produs până la 1.98 g/100 grame de produs.

Și da, contrar părerii general împărtășite, pateul vegetal conține E-uri. Același studiu arată că numărul de aditivi alimentari din produsele care au intrat în studiul de piață variază între 4 și 15 E-uri. Procentual vorbind, cifrele arată așa:

  •   5% din produsele analizate au în conținut 4 E-uri;
  •   10% din produsele analizate au în conținut 6 E-uri;
  •   15% din produsele analizate au în conținut 7 E-uri;
  •   5% din produsele analizate au în conținut 8 E-uri;
  •   10% din produsele analizate au în conținut 9 E-uri;
  •   10% din produsele analizate au în conținut 11 E-uri;
  •   5% din produsele analizate au în conținut 12 E-uri;
  •   5% din produsele analizate au în conținut 13 E-uri;
  •   30% din produsele analizate au în conținut 14 E-uri;
  •   5% din produsele analizate au în conținut 15 E-uri.

Problema nu este atât de nouă pe cât s-ar crede. Discuțiile despre componența pateului vegetal sunt ceva mai vechi. O parte din problemele semnalate până acum sunt: 

  • Zahărul nu apare în lista de ingrediente, dar este trecut pe eticheta nutriţională
  • Atunci când produsul conţine soia, nu este menţionat dacă este sau nu modificată genetic
  • Nu se declară provenienţa uleiului vegetal – palmier, rapiţă, in etc.
  • În unele produse condimentele sunt înscrise în mod generic, dar nu este menţionat tipul condimentului şi având în vedere că unele dintre ele sunt incluse în lista substanţelor alergene, este important să fie ştiută denumirea respectivului condiment.

Un număr puțin cam mare de E-uri pentru gusturile noastre, am spune. Așa că data viitoare când vei alege un astfel de produs de pe raft, gândește-te de două ori înainte. Poate că ar fi cazul să înlocuiești acest pateu vegetal cu un humus, de exemplu, făcut în casă, cu ingrediente naturale și benefice organismului.

Rezultatele complete ale studiului le puteți găsi aici: Studiu Pateu vegetal

 

Alte articole interesante