astratex.ro
Lifestyle

Specialiștii avertizează! Schimbări climatice aproape devastatoare în câteva decenii

martie 30, 2016
bestkids.ro%20

Cu toate că o mare parte dintre țările lumii fost de acord în urmă cu câțiva de a lucra împreună pentru limitarea efectelor încălzirii globale asupra planetei, specialiștii trag un semnal de alarmă: acela că în numai câteva decenii (nu sute de ani, cum era preconizat), schimbările climatice vor avea efecte devastatoare asupra Pâmântului. Și asta pentru că nivelul încălzirii globale și efectele acesteia nu a fost ținut sub control eficient, iar măsurile luate în acest sens, nu au fost aplicate, de fapt, ca la carte. Informația a luat prin surprindere pe toată lumea, cu atât mai mult cu cât perioada preconizată de specialiști de declanșare a acestor schimbări climatice este redusă la nivelul a câtorva zeci de ani.  

Săptămâna trecută, James E. Hansen, specialist NASA în rezervă pe probleme climatice a dat publicității un studiu ale cătui concluzii sunt aproape înspăimântătoare. Acest lucru vine la un an după ce a fost lansat un draft al acestei lucrări, care a creat disensiuni mari în rândul specialiștilor din domeniu. Practic, Hansen spune că în numai câteva decenii, va fi declanșat începutul sfârșitului pe Pământ.  Potrivit acestuia, efectele schimbării climatice vor fi devastatoare, ca urmare a încălzirii globale. Acestea vor consta în furtuni atât de puternice, cum nu au mai fost înregistrate până acum și vor distruge tot în calea lor. Totodată, calota glaciară se va topi, iar asta va atrage după sine o serie de consecințe devastatoare, creând inundații și ducând la distrugerea ecosistemelor. Creșterea nivelului mărilor și oceanelor va fi începutul dezastrului: zonele de coastă vor fi acoperite și pot dispărea îngropate sub fundul mării.Topirea calotelor glaciare și încălzirea bruscă vor crea dezechilibre la nivelul curenților oceanici, cei care sunt responsabili de distribuirea temperaturilor la nivelul întregului glob. Astfel, căldura, nemaifiind distribuită normal, se va acumula la nivelul fundului oceanului, accelerând procesul de dezintegrare al calotelor glaciare. În plus, se va crea o diferență uriașă între temperatura de la tropice și cea de la poli, care va încuraja declanșarea unor furtuni aproape apocaliptice. Astfel de furtuni au mai fost înregistrate, conform studiilor, acum 120.000 de ani.

Suntem pe punctul de a preda copiilor noștri o problemă pe care cu siguranță nu au puterea să o rezolve”, a spus James E. Hansen, specialist NASA în rezervă, pe probleme de climă.

Specialiștii sunt de acord parțial cu rezultatele studiului lui Hansen, care induce ideea că în numai câteva decenii va începe sfârșitul acestei planete. Motivația este una plauzibilă însă: societatea nu se mișcă suficient de repede pentru a stopa sau ține sub control emisia de gaze nocive, adică poluarea. Mai mult, arderea de combustibil și folosirea în exces a resurselor creează mari dezechilibre, ale căror efecte sunt ireversibile. Cu toate că la convențiile mondiale de mediu de până acum, țările au fost de acord să limiteze încălzirea globală la 2 grade celsius, ele nu au căzut încă de acord asupra modului și programelor prin care vor face asta. În tot acest timp, planeta se deteriorează de la o zi la alta, iar efectele încep deja să se vadă.

Lucrarea lui Hansen a creat o adevărata rumoare în rândul specialiștilor, pentru că el spune ca efectele devastatoare vor lovi Pământul în numai câteva decenii(5, mai exact), ceea ce reprezintă un timp foarte redus.

elefant.ro%20

Alte articole interesante

Inline
Inline