starshiners.ro
Lifestyle

Cel mai scump ceai din lume valorează 10.000 de dolari! Iată care este

mai 14, 2016
bottegaverde.ro

10.000 de dolari. Atât sunt dispuși să plătească adevărații colecționari de ceai pentru a gusta o ceașcă din Da Hong Pao, unul dintre cele mai rare ceaiuri din lume. Ce face acest ceai atât de special, încât să valoreze de 30 ori mai mult decât greutatea lui în aur? Răspunsul o să vă uimească. 

Un singur gram din acest ceai valorează 1.400 de dolari, ceea ce reprezintă de 30 de ori greutatea lui în aur. Potrivit specialistului în ceai  Xiangning Wu, motivul pentru care ceaiul este atât de scump este dat de raritatea lui. Nu prea mai există arbori de ceai de tipul  Da Hong Pao rămași, iar cei care sunt, cresc în munții Wuyi, fiind atât de rari încât sunt considerați neprețuiți. Generații întregi de fabricanți de ceai au un ritual anual special dedicat acestor arbori. Ei merg în munți în fiecare primăvară pentru a se ruga la zeul ceaiului, Lu Yu, pentru a da noi vlăstari. Unii spun că ei ar șterge frunzele arborilor cu lapte de capră, iar după ce sunt culese, acestea sunt coapte și lăsate să capete savoare timp de 80 de ani.

Citește și: Incredibil câte boli tratează! Consumul semințelor de pepene roșu îți va purifica organismul. Rezultatul te va șoca

Legenda spune că arborii Da Hong Pao au o valoarea medicinală foarte mare. Se spune că mama unui împărat din dinastia Ming se simțea foarte rău la un moment dat și a băut acest ceai, care a făcut-o bine instant. De fericire, împăratul a căutat arbuștii care i-au făcut mama sănătoasă și le-a pus robe roșii. De aici vine și numele arborelui de ceai Da Hong Pao, care în traducere înseamnă ”robe roșii”. Astăzi, șase astfel de arbori cresc în stâncă aproape în munții Wuyi și se crede că s-ar trage din acei arbori străvechi. Theodora Sutcliffe, scriitoare, a vizitat recent un oraș din munții Wuyi pentru a afla mai multe lucruri legate de acest ceai și spune că nu toate sortimentele de ceai Da Hong Pao sunt atât de scumpe:Deși sortimentele străvechi se vând la prețuri exorbitant de mari, un kilogram obișnuit de Da Hong Pao costă undeva la 100 de dolari per kilogram în orașele din munți, spune ea.

Arborii străvechi de ceai sunt atât de valoroși încât sunt păziți aproape întotdeauna, pentru a nu se întâmpla ceva cu ei. Frunzele lor nu sunt atât de simplu de cumpărat. Numai brokerii pot lua legătura cu clienții chinezi bogați pentru a ajunge la cei care furnizează astfel de sortiment piperat la preț. Ceaiul acesta rar a stârnit interesul cunoscătorilor de ceai din afara Chinei. În 1849, de exemplu, botanisul britanic Robert Fortune a vizitat orașele din munții Wuyi, cu misiunea secretă de a obține câteva semințe din acest ceai, pentru a le cultiva și în alte locații precum India. El s-a deghizat într-un localnic și a reușit să cumpere câteva semințe, cât și informații valoroase în ceea ce privește cultivarea lor. El a combinat aceste semințe cu sortimente indiene de ceai, acestea fiind bazele unei industri care avea să aducă ulterior milioane și miliarde de dolari pe an.

 

astratex.ro

Alte articole interesante

Inline
Inline