starshiners.ro
Health

Fă asta în fiecare zi și reduci considerabil riscul de a te îmbolnăvi de Alzheimer

martie 16, 2016
bottegaverde.ro

Un studiu publicat de curând de către IOS Press sugerează că exercițiile fizice și mișcarea, în general, îți reduc cu 50% șansele de a te îmbolnăvi de Alzheimer.

Realizat de către cercetătorii Centrului Medical UCLA al Universității din Pittsburgh, studiul este primul care arată că orice tip de activitate fizică poate îmbunătăți structura creierului și reduce riscurile afecțiunii Alzheimer, indiferent dacă este vorba despre fitness, mers pe jos, grădinărit sau dans. Cercetătorii au monitorizat timp de aproape 30 de ani 876 de persoane, pentru a urmări evoluția memoriei lor și legătura cu rutina fizică pe care aceștia o au. Testele de memorie și scanările repetate au arătat că volumul creierului este mai mare în rândul celor care au o viață activă. Lobii frontal, temporal și parietal, dar și hippocamppusul s-au mărit în rândul celor care și-au intensificat pe parcurs activitățile nesedentare. Astfel, riscul de a dezvolta Alzheimer s-a redus cu 50%. Conform Asociației Alzheimer, această afecțiune este prezentă în rândul a peste 5 milioane de americani și în următorii 30 de ani acest numar ar putea ajunge la aproape 14 milioane.

Ce este Alzheimer?

Boala Alzheimer este o afecțiune degenerativă progresivă a creierului care apare mai ales la persoane de vârstă înaintată, producând o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcțiilor de cunoaștere ale creierului, cu pierderea capacităților intelectuale ale individului și a valorii sociale a personalității sale, asociată cu tulburări de comportament, ceea ce realizează starea cunoscută sub numele de demență. Boala și modificările organice din creier care o însoțesc au fost descrise pentru prima dată de Alois Alzheimer, psihiatru și neuropatolog german. Denumirea de „boală Alzheimer” a fost utilizată pentru prima dată de psihiatrul german Emil Kraepelin în manualul său de psihiatrie („Lehrbuch der Psychiatrie”, 1911). Această boală reprezintă forma cea mai comună de declin mintal la persoanele în vârstă și a devenit tot mai frecventă o dată cu creșterea longevității.

astratex.ro

Alte articole interesante

Inline
Inline