vola.ro
Health and Love

Cum îți dai seama dacă ai o intoxicație alimentară sau o alergie: simptome

iunie 26, 2016
Divisima

Cei mai mulți confundă intoleranța alimentară cu alergiile. Ele sunt două lucruri diferite, cu toate că simptomele sunt asemănătoare. Intoleranța alimentară este o alergie de tip întârziat, de fapt, care se manifestă la câteva zile după ce organismul tău a intrat în contact cu alimentul pe care nu îl tolerează. Alergiile, pe de altă parte au un timp foarte scurt de manifestare, de la câteva secunde până la maxim jumătate de oră. Și la ultimele există riscul ca pacientul să ajungă la spital în șoc anafilactic. Dar care este diferența între ele, până la urmă?

Citește și: Epilarea definitivă, tratamentul de înfrumusețare pe care trebuie să-l încerci neapărat

La nivel mondial, peste 50% din populația globului suferă de intoleranță alimentară, spre deosebire de 5 %, care reprezintă procentajul persoanelor cu alegii.
Când apare intoleranța alimentară?
Intoleranța apare după consumul unui anume tip de aliment, la care organismul a dezvoltat o hipersensibilitate.  În acest fel, apar tot felul de simptome la nivelul stomacului, al pielii și la nivelul întregului corp, simptome care ar trebui să îți dea de gândit. Aceste simptome sunt următoarele:
  • Balonare
  • Flatulență, diaree, sindrom colon iritabil
  • Oboseală cronică
  • Probleme cu greutatea, chiar obezitate
  • Inflamații ale pielii, mâncărime cronică a pielii
  • Migrenă
  • Depresie
  • Tulburări de memorie
  • Deficit de atenție
  • Nas uscat
  • Vărsături, balonare, greață
  • Rinite, sinuzite, astm bronșic, dureri în gât

Intoleranța alimentare poate fi dezvoltată față de orice ingredient, dar cele mai dese tipuri de intoleranță sunt cele la glucoză, lactoză și gluten. Partea deloc îmbucurătoare este că netratată, intoleranța alimentară poate duce la probleme de sănătate foarte mari.

Dr. Ionica Ciortan (medic primar Medicină Generală) a explicat despre modul în care poate fi tratată această intoleranță alimentară. Se pare că există câțiva pași care trebuie respectați în tratamentul acestei alergii întârziate.
În primul rând, se realizează un test pe 100, 200 sau 300 de alimente. Testul se numește IMUNO PRO și este un test de sânge care are ca scop depistarea intoleranțelor. Apoi, odată depistate alimentele problemă se realizează un plan nutrițional echilibrat, în care alimentele problemă sunt eliminate și înlocuite cu unele care au același echivalent nutrițional. Iar controlul regulat este cel care ține problema intoleranței alimentare departe de orice pacient și cel care monitorizează cu strictețe involuția simptomelor cauzate de aceasta.
Dar alergiile alimentare?
Alergiile alimentare apar atunci când sistemul imunitar reacționează la anumite substanțe, producând o reacție alergică imediată, care poate degenera în șoc anafilactic. Alergiile alimentare sunt mai frecvente la copii decât la adulți. Cu cât un aliment este mai comun, cu atât  mai mare este probabilitatea ca oamenii să fie alergici la el. De exemplu, alergia la orez se întâlnește în Japonia, iar cea la cod, în Scandinavia.
Simptomele apariției unei alergii sunt următoarele:
  • Umflarea rapidă a gâtului sau a limbii
  • respirație greoaie sau tuse produndă
  • paloarea feței
  • amețeală sau senzație de leșin
  • neliniște, senzație de moarte iminentă
  • greață, vomă

Dacă simptomele se înrăutățesc, trebuie contactat de urgență un medic.

Alte articole interesante