Health and Love

Cum descoperi că ai intoleranță la anumite alimente?

mai 24, 2016
Divisima

Intoleranțele la mâncare sunt destul de ușor de depistat, chiar și fără a merge la un medic specialist, în fază inițială. Trebuie doar să fii puțin atentă la modul în care reacționează organismul după ce consumi anumite mâncăruri, fructe sau legume. Cele mai cunoscute tipuri de intoleranță sunt cele la gluten și lactoză. Odată ce le depistezi, este necesar un drum până la medicul nutriționist, pentru a-ți recomanda o dietă sau un plan nutrițional care să funcționeze pentru tine.

Citește și: Dureri simple ale corpului care îți indică boli grave

Semnele intoleranței la mâncare sunt destul de vizibile, dacă îți cunoști corpul și organismul foarte bine. Dacă nu, le vei pune cu siguranță pe seama altor lucruri, cum ar fi oboseala sau stresul.

Dar ce este intoleranța la mâncare, înainte de toate?

intoleranta alimentara simptomeIntoleranța la mâncare nu este o alergie, ea survine în momentul în care corpul nu găsește o modalitate de a asimila un aliment, în timp ce alergia este o reacție deseori virulentă a sistemului imunitar, atunci când intră în contact cu un anume tip de substanță.

Sunt multe tipuri de intoleranță la mâncare, unele alimente fiind mai predispuse ca altele pentru a crea aceste intoleranțe. Acestea sunt produsele de soia, cofeina, ciocolata, sucul de portocale, sucul de roșii, intoleranță la produsele care conțin gluten și lactoză. Evident, lista poate continua. De exemplu, în cazul celor din urmă, intoleranța la gluten și lactoză reprezintă incapacitatea corpului de a asimila aceste două alimente, care duce la scădere în greutate, crampe abdominale, absorbție scăzută de minerale și vitamine în organism.

Cum afli dacă ai intoleranță la anumite produse sau alimente?

Mai mult ca sigur că ți-ai dat seama până acum care alimente îți fac bine și care nu. Dacă ai suspiciuni în ceea ce privește un aliment, atunci poți încerca să îl elimini timp de câteva zile din alimentație, pentru a vedea cum reacționează corpul. De asemenea, ține un jurnal al alimentelor pe care le consumi și al modului în care acestea reușesc să te facă să te simți. Poți apela, evident, și este chiar indicat, la ajutorul unui medic specialist, fie că este nutriționist, fie că este homeopat.

În general, simptomele care îți arată că ai intoleranță la anumite produse sunt:

  • anxietate
  • depresie
  • oboseală
  • dureri de cap
  • probleme ale pielii
  • astm
  • dureri musculare
  • ulcer
  • reținere de apă
  • constipație
  • vomă
  • diaree
  • greață

Fii atentă la aceste simptome și vezi când și cum se manifestă. Dacă se repetă și se permanentizează, aplică sfaturile de mai sus, pe care le repetăm: ține un jurnal alimentar și scoate alimentele care crezi că îți fac rpu, pe baza notițelor din jurnal.

 

 

Alte articole interesante