starshiners.ro
Lifestyle

Cele mai nocive, dar și cele mai sigure metode de a găti

martie 29, 2016
femei_la_cratita
bottegaverde.ro

În actuala societate, în care substanțele nocive pun din ce în ce mai multă stăpânire pe noi, devine din ce în ce mai greu să găsești fie alimentele sănătoase, pentru organism, fie mijloacele sănătoase pentru organism. Acest lucru se aplică și în bucătărie, unde aluminiul, teflonul, sticla și ceramica sunt materialele de bază. Care sunt nocive și care nu, aflați mai jos. 

Cele mai nocive modalități de a găti

Aluminiul este unul din cele mai toxice metale, fiind asociat cu boala Alzheimer și cu demența. Este stocat în creier și îi afectează acestuia funcțiile. El se încălzesște foarte repede, de aceea este principalul material la confecționarea vaselor de gătit. Din păcate, atunci când se încălzește, ionii din aluminiu se transferă foarte repede mâncării, cu atât mai mult dacî alimentele sunt acide.Sunt unele companii care aleg să învelească aluminiul într-un stat de protecție, însă dacă acel stat de protecție se zgârie, efectul este același.

Teflonul – vasele de teflon sunt foarte populare în rândul gospodinelor, însă și ele au o serie de efecte nocive asupra corpului/organismului uman. Teflonul este o substanță care se zgârie foarte ușor,iar odată zgâriată,suprafața poate expune un material toxic, cum este aluminiul. În plus, teflonul scoate și un fum toxic pe care noi îl inhalăm atunci când gătim.

Materialele plastice nu ar trebui să reprezinte o opțiune pentru gătit, și asta pentru că atunci când sunt încălzite, ele elimină substanțe toxice în mâncare. Majoritatea degajează BPA când sunt încălzite, care crează dezechilibre hormonale.

Cele mai sigure modalități de a găti

Oțelul inoxidabil – vasele din oțel inoxidabil sunt cele mai sigure. E adevărat, ele conțin și o parte de nichel, care poate declanșa alergii la unii oameni. O metodă foarte eficientă de a testa nichelul dintr-un vas este următoarea: iei un magnet cu tine când te duci să cumperi un vas de nichel. Cu cât vasul este maiputrnic atras de magnet , cu atât mai puțin nichel conține.

Ceramica – vasele din ceramică sunt sigure. TRebuie să fii atent însă ca emailul de pe ele să nu conțină plumb sau alte toxine.Vasele din ceramică sunt foarte versatile, putând fi mutate ușor de pe aragaz pe în cuptor și invers. Curăță delicat aceste vase, pentru a nu le zgâria.

Fonta se află în topul materialelor sigure pentru gătit. Nu degeaba erau folosite și de bunicii noștri. Acestea trebuie mai întâi date cu ulei și arse, pentru a crea o suprafață neaderentă.Suprafața de încălzire devine neuniformă, iar ionii de fier care trec în mâncare pot fi chiar sănătoși. Totuși, excesul de fier poate produce oboseală la bărbați și în cazul femeilor aflate la menopauză. Dacă faci parte din aceste 2 categorii, folosește fonta cu prudență.

Așa că mare grijă atunci când te duci să cumperi vase de gătit. Nu te grăbi și analizează materialele pe toate părțile. Doar așa te vei putea asigura că mănânci sănătos și fără toxine!

 

 

astratex.ro

Alte articole interesante

Inline
Inline