orange.ro
Lifestyle

Castelul Iulia Hașdeu, locul unde spiritele sunt ca la ele acasă

iunie 2, 2016
zenda.ro

Unul dintre locurile cele mai ciudate în România este castelul Iuliei Hașdeu, unde atmosfera este atât de încărcată,încât toți cei care ajung acolo experimentează o stare acută de angoasă și de teamă, de îndată ce intră pe ușa castelului. Mai mult, există legende ale locului, care atestă prezența Iuliei, în anumite nopți, pe lângă acesta. Castelul a fost ridicat de Bogdan Petriceicu Hașdeu în memoria fiicei sale, la indicațiile acesteia, prin ședințe repetate de spiritism. 

Castelul de la Câmpina a fost multă vreme locul de refugiu al lui B.P. Hașdeu și locul în care acesta comunica prin ședințe de spiritism cu propria lui fiică, Iulia. De fapt, aceste ședințe au făcut și subiectul cărții scoase de acesta, pe numele ei ”Sic Cogito”. Din  23 decembrie 1890 până în 18 aprilie 1903 s-a păstrat transcrierea unui număr de 101 rezumate ale şedinţelor de spiritism, făcute de B.P.Hașdeu cu fiica lui decedată. Potrivit acestora, Iulia vorbea despre casă, îi dădea tatălui ei sfaturi cu privire la diverse probleme şi povestea chiar şi despre vieţile ei anterioare.

Castelul-Iulia-Hasdeu

Se spune că acest castel este unul dintre cele mai bântuite locuri din România, lucru atestat atât de localnici, cât și de cei care ajung acolo, doar în vizită. Castelul a fost construit între 1893 și 1896 de B.P.Hașdeu, la indicațiile fiicei sale, fiind supranumit și ”Templul spiritist de la poalele Carpaților”, unicul de acest fel din România. O descriere a castelului a fost realizată de I.L.Caragiale, care spunea într-un eseu: Noi suntem aici numai în gazdă. Păşim pragul şi ne aflăm sub domul înalt din centrul clădirii. În mijlocul sălii circulare, stă liniştit un stâlp masiv de zidărie, de culoarea marmorii trandafirii. În partea din spate a stâlpului, împotriva uşii de intrare e o scară care suie la celelalte două. În rând cu galeria, deasupra stâlpului pe care se reazimă scările, este un pod susţinut de stâlpi subţiri de fier. Deasupra acestui pod stă sub domul albastru, statuia Mântuitorului, o dată şi jumătate mărimea naturală. Statuia este de lemn, şi colorata, dupa stilul evului mediu, este o operă de rară frumuseţe a sculptorului Casciani din Paris. Mântuitorul se ridică deasupra unor nouri, către cer cu braţele deschise, cu privirea aplecată spre pământul pe care-l binecuvântează cu amândouă mâinile. Din ochi îi pică lacrimi, în mâini şi în picioare se vad urmele cuielor şi pe frunte ale ghimpilor. Divinul Fiu se înalţă cu faţa către isvorul luminii, către Răsărit”.

iulia hasdeu

Treptat, castelul Iuliei Hașdeu a devenit o amplă sursă pentru legende locale. Spre exemplu, Teodor Olimpiu Albini, un jurnalist din Ardeal a ajuns la Câmpina, fascinat de viața fulgerătoare a Iuliei. Aici, el a descoperit pentru prima oară faptul că templul este bântuit, atât din propriile observații, cât și din cele culese de la localnici: Noaptea, dincolo de porţile ferecate ale Castelului, se aude Iulia cântând la pian. Se mai aud strigătele de şi aplauzele bătrânului Hasdeu. Uneori, pianul cânta şi ziua. Nimeni nu calcă prin faţa castelului. Oamenii trec pe partea cealaltă a străzii şi se închină, speriaţi ca de dracul. Cei aflaţi prin vecinătate au cerut Primăriei ca Hasdeu să fie forţat să se mute şi casa stafiilor să fie dărâmată.”  O altă mărturisire de-a acestuia, înscrisă în materialele pe care le-a scris este: „Ne-am suit în copac şi am stat ascunşi toată noaptea. N-am văzut când a intrat stafia în clădire, dar la cântatul cocoşilor, domnişoara Iulia a ieşit pe terasa din stânga. Era îmbrăcată în rochie albă, avea flori de margarete în braţe şi părul prins în coc cu o stea. A doua zi dimineaţă, câteva fire de margarete au fost găsite de măturătorul de stradă lângă gardul castelului. Era în septembrie, margaretele dispăruseră demult.”

Lucrurile ciudate nu se opresc aici, localnicii spun că o văd frecvent pe Iulia în jurul castelului și aud chiar zgomote și cântece de pian venind din interiorul castelului. Chiar mai mult, o și visează în diferite ipostaze.

Arhitectura castelului vine să confirme și faptul că acest templu este al unul al paranormalului și al spiritismului.La intrarea în castel, există doi sfincși, care se presupune că ar păzi spiritul Iuliei Hașdeu. De altfel, și inscripția de la intrare atestă  modul în care a fost ridicat. Există și alte simboluri esoterice, cum ar fi triunghiul cu ochi în el, care te duc cu gândul la motivul pentru care a fost ridicat acest templu.

 

 

starshiners.ro%20

Alte articole interesante

Inline
Inline