orange.ro
Lifestyle

Care sunt tradițiile și obiceiurile de 15 august? Ce să faci și ce să nu faci de Sfânta Maria Mare?

august 15, 2016
zenda.ro

Pe 15 august, creștinii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mare), sărbatoare care amintește de ziua în care Fecioara Maria s-a ridicat la Ceruri. Despre această zi aflăm de la patru părinți orientali: Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului și Sfântul Ioan Damaschin, care spun că Maica Domnului ar fi primit vestea plecării ei la cele veșnice de la un înger. Iată care sunt tradițiile și obiceiurile de 15 august și ce ai voie să faci în această zi de mare însemnătate!

În diferite zone ale țării, femeile merg la biserică, unde împart struguri, faguri de miere, prune și tămâiază mormintele, la cimitir. În unele părți ale Moldovei, pentru că Sfânta Maria Mare este considerată a morților, sunt pomeniți toți cei ce au acest nume și sunt sărbătoriți. La un moment dat, pe 15 august, la sate, se deschidea sezonul nunților, care ținea până în intrarea în postul Crăciunului.

În această zi este interzis scăldatul în râurile prin care au trecut cerbi și e de asemenea interzis să dormi pe prispă. Aduce ghinion și nenorociri. Femeile însărcinate nu au voie să facă curat în această zi, dar trebuie să se roage la Fecioara Maria pentru o naștere ușoară și copii frumoși și sănătoși. Fetelor tinere le este interzis să se tundă în această zi. Tot de 15 august, fiind zi de sărbătoare, nu se spală, nu se coase și nu se face treabă în casă. Este indicat să nu te cerți cu nimeni în ziua aceasta.

sf maria mare traditii

În satele românești, cu 2 zile înainte de sărbătoare nu se aprinde focul. Dacă se întâmplă asta, atunci oamenii riscă să se îmbolnăvească și să le ardă casele.

Această sărbatoare se ţine mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară şi pentru vindecări. Oamenii merg la biserică şi se roagă la Fecioara Maria: fetele de măritat pentru un „ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate. Fetele nemăritate, care doresc să îşi găsească ursitul, trebuie să poarte în sân pe parcursul întregii zile un fir de năprasnic (ferigă în unele zone) şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă. Se spune că năprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria Mare.

Unii  spun că nu este bine să spui „La mulți ani” de Sfânta Măria Mare.

starshiners.ro%20

Alte articole interesante

Inline
Inline