starshiners.ro
Lifestyle

Adevărul din șamponul tău! Uită-te atentă la etichetă, risc ridicat de cancer dacă le folosești!

mai 2, 2016
bottegaverde.ro

Nimeni nu s-ar fi gândit vreodată că șamponul poate deveni unul dintre cele mai periculoase produse cosmetice, dar se pare că realitatea ne demonstrează exact contrariul! În Statele Unite, în urma unui studiu efectuat de către cercetători, a reieșit că o mare parte dintre șampoanele existente pe piață, ca și branduri, conțineau substanțe cancericene.  Mai exact, 98%!!! Ceea ce este un procent îngrijorător de mare. De fapt, este vorba de existența în compoziția acestor șampoane a unor ingrediente cu potențial cancerigen ridicat. Ele se numesc cocamide DEA (cocamide diethanolamine), așa că atunci când îți alegi șamponul, fii foarte atentă la eticheta lui!

Cocamida DEA este, de fapt, cea ce face ca șamponul tău să facă spumă. Este un formă modificată de ulei de cocos, care poate fi răspunzătoare pentru multiple afecțiuni și boli, printre care și cancerul. Din nefericire, mai toate companiile de cosmetice și implicit producătorii de șampon folosesc acest tip de ingredient în produsele lor, după cum arată un studiu al Centrului pentru un Mediu Sănătos. Evident, producătorii spun că este un produs natural, inducând consumatorii în eroare și punându-i și în pericol, în același timp. Cocamida DEA se află chiar și în produsele pentru copii, cum ar fi uleiuri, șampoane și săpunuri.

 La o primă vedere, te gândești că această cocamidă DEA, fiind ulei de cocos, nu poate produce pagube prea mari. Adică, cât de mult poate să te afecteze un ulei de cocos? Doar este natural! Nu ar trebui să fie foarte nociv. De fapt, este, și asta pentru că este de fapt, o formă modificată a uleiului de cocos, o mixtură toxică de acizi grași cu alte ingrediente. Mai mult, s-a dovedit și că are potențial cancerigen destul de ridicat.

Michael Green, director executiv la Centrul pentru Sănătatea Mediului spune: ”Majoritatea oamenilor cred că acest tip de produse sunt testate înainte de a intra pe rafturi, dar ceea ce consumatorii trebuie să știe este că pot fi infuzați oricând cu o doză de cancer ori de câte ori folosesc șamponul lor preferat”.

Problema este atât de serioasă, încât în California, în urma studiului publicat de  Centrul pentru Sănătatea Mediului, 4 dintre producătorii de sampoane au intrat sub incidența legilor și au fost dați în judecată. Și asta pentru că legea prevede ca toți producătorii să avertizeze utilizatorii de șampon asupra riscurilor la care se expun atunci când folosesc produsul.

Și nu vă gândiți că șampoanele ieftine conțin cocamida DEA, ci exact cele scumpe. Colgate este una dintre companiile care le folosesc în produsele lor, spune studiul scos pe piață.

La ce să te uiți pe etichetă atunci când îți iei un șampon?

Este adevărat, nu toate companiile vor înscrie produsul pe etichetele lor sub această formă. Dar fiți foarte atente la următoarele ingrediente conținute de etichetî. Nu sunt decât altă denumire pentru același ingredient cancerigen. Le vom lăsa în engleză, ca și denumire, pentru că probabil aceasta este forma sub care le veți citi, de fapt.

  • Amides
  • Coco
  • N,N-bis (2-hydroxyethyl)
  • Coconut diethanolamide
  • Coconut fatty acid diethanol-amide
  • Cocoyl deithanolamide
  • Ciethanolamide coconut fatty acid condensate

Aceste ingrediente sună periculos, și la propriu, și la figurat! Aveți mare grijă să nu vă cumpărați produse cosmetice care le conțin!

astratex.ro

Alte articole interesante

Inline
Inline